Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Rusů padlo to zajetí mnoho a více jak 50 % toto zajetí nepřežilo. Vstupem do ROA si někteří zajatci zvýšili šance na přežití, asi jen do konce války.

3 0
možnosti
TB

je to trochu složitější než by to mělo být, začátek jeho válčením byl celkem tady dobře rozebrán, ale u toho Leningradu to bylo trošku jinak

27.3. se mu povedl průraz od západu i když průrva byla pouze 2km, malá ale Sověti mohli zásobovat město co to šlo. Na začátku května se to podařilo Němcům uzavřít ústup a zajetí přežilo pouhých 32 000 vojáků.

Vlasov i se svým štábem stále unikal, nakonec ho zajal starosta jakési vesnice a předal Němcům.

Od toho okamžiku Vlasov věděl, že se nemůže vrátit ke svým. Protože Stalinovi příkazy byly jednoznačné dostal by kulku do hlavy, že nechal zajmout. Proto se začal orientovat na druhou stranu.

Vlasov byl zajat USA na mezní hranici a předání okamžitě Sovětům se nekonalo, nejprve mu chtěli umožnit přesun dál od mezní hranice, Vlasov toto odmítl, proto byl v červenci vydán vládě Sovětského svazu.

A v červenci roku 1946 odsouzen a popraven spolu s 11 důstojníky svého štábu

0 0
možnosti
Foto

A odkud víte, že generál Vlasov by popraven? Z prohlášení TASS?

0 1
možnosti
TB

generál Vlasov byl skutečně popraven. V roce 1946 v Moskvě odsouzen a popraven spolu se svými důstojníky

Zdroj informace: Encyklopedický slovník

1 0
možnosti
Foto

No, vyzobal jste potřeboval, něco překroutil... takový pravý opak zdejší rudé úderky.A stejně špatný.

2 0
možnosti
JB

J80a37n 95B18u10r65i54a47n

1. 9. 2019 17:36

Proč by ho Američani neměli vydat? Pro ně to byl jen a pouze nepřítel. Žádný závazek vůči němu neměli a dost možná si jen řekli, že bude o jednoho nepřítele míň.

2 0
možnosti
TB

vydání nebylo hned pobyl si u nich asi tak 2 měsíce

0 0
možnosti
JS

Pokud toho o fotbalu víte tolik jako o politice, nebylo by lepší věnovat se kuličkám?

0 0
možnosti
JM

Merkel, Putin, Vlasov - nějak to mícháte dohromady. Vlasova si moc idealizujete. Mimochodem - od jeho zajetí do vzniku prvních jednotek ROA uplynulo dost času, o nejaké podpoře útoku na Moskvu již nemohla být řeč. K nasazení jeho jednotek došlo až když Němcům teklo do bot, a to především na špinavou práci. Ani s pomocí pražskému povstání neměl on osobně nic společného.

5 0
možnosti
JH

Jiste, po příchodu wehrmachtu si lidé uvědomili, že zprávy o vrazdicich nacistech vůbec nejsou pravda. Zejména si to uvědomili na mistech jako Babí Jar u Kyjeva, že....

2 0
možnosti
JL

Kdyz pisete nejakou historii, pane Kurbele, je nutno se obeznamit se vsim, co je soucasti pribehu.

General Vlasov byl velitelem utvaru, hajici Kijev. Zde neopstal presile, ale dokazal se svymi vojaky dostat z obliceni. Stalin jej poveril obranou Moskvy. Zde byl uspesny a proto byl poslan na prolomeni nemeckeho obkliceni Leningradu. Zde zase nebyl uspesny. Proc? Nastalo "tani" zmrzle pudy a jeho jednotky s tim mely potize. Byl zajat. Zde nastava jeho zlom a pri znalosti mysleni 50000 rusu v zajeti nemcu, dal se na stravu Wetrmachtu.

O vydani Vlasova zpet do SSSR s pozehnanim Americanu, je treba znat umluvy mocnosti pred skoncenim valky. Zde Stalin si vynutil vraceni kazdeho, ktery byl ruske narodnosti a to i tech, kteri emigrovali pred WW I !!!! Jejich zivot v SSSR si muzete predstavit. Spojenci vzdy dodrzeli umluvy!!!

4 0
možnosti
TB

bylo by velmi dobré to trochu upravit v rukopise, některé slova, či věty, nedávají smysl

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 900x
Jsem fotbalový fanda s vytříbeným vkusem. Občas kafru do politiky, občas do věcí, které jsou pro většinu diskutujících tabu.

Seznam rubrik