Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za par stoleti uz prechylovani v cestine asi nebude problem. Vsechny jazyky sveta se vyvyji k zjednodusovani a racionalizaci. V cestine napriklad vymizel aorist uz nekdy ve 14 stoleti, tak zvany "predminuly" cas byl v cestine definitivne pohrben v polovine devatenacteho stoleti. Behem dalsich stoleti pravdepodobne zmizi sedmy a sesty pad (skoro prevazne predlozkove pady) , pozdeji i paty pad a zbyle ctyri pady se jako v dnesni nemcine podstatne zjednodusi a prechylovani zenskych prijmeni zmizi. To podle nazoru jazykovedce ve slovanskem institutu nasi university.

0 0
možnosti
Foto

To je názor jazykovědce pocházejícího z německy mluvícího prostředí. Může mít pravdu a nemusí.

Je naopak docela možné, že v některých aspektech jazyka, napodobí němčina češtinu. Třeba zrovna v tom minulém čase, kdy dnešní hovorová němčina už často používá, podobně jako čeština, čas "předpřítomný" k vyjádření jakékoli minulosti.

0 0
možnosti
Foto

Pan autor by měl prozkoumat, jak je to s příjmeními v severských zemích:

https://www.skandinavie.info/severska-prijmeni/

Co se týče přechylování, tak našinec s citem pro jazyk mateřský jméno nějaké dámy přechýlí jen tehdy, není-li to ošklivé, případně tam, kde by mohlo dojít k záměně za pána. Neb řada jmen (křestních) je stejná, a nepoužijete-li nějaké to pán / paní, lautr nepoznáte, o koho jde. I když dnes je to kolikrát jedno.

Nicméně bych se držel toho, aby byl zachován smysl věty s nějakým tím přechýleným či nepřechýleným jménem.

Zastánci nepřechylování nechť pozpytují svědomí, kolikrát sami použili "Merkelová" ;-D

3 0
možnosti

Ááá, tady mluví Pan Světák! Rv:-P

3 0
možnosti
Foto

Alespoň při představování od počátku vím, že mám co k dočinění s dámou. Někdy to fakt nelze poznat.

4 0
možnosti

J91i74r44i 81B98o15r

12. 8. 2019 15:10

Kdysi v jedné puritánštější zemi mě nechtěli ubytovat na jednom pokoji s manželkou.

Ta koncovka -ová recepčnímu připadala jako jiné příjmení.

2 0
možnosti

Poslat nevzdělance někam. Jazyků, v nichž se přechyluje, je povícero - a když to neví recepční, ať si jde do kumbálu pro smeták a hadru, bude z něj uklízeč.

4 0
možnosti
Foto

Ženská příjmení se v češtině přechylují proto, aby bylo možné je skloňovat a začleňovat do vět. Čeština není zdaleka jediným jazykem, v němž se příjmení přechylují.Přechylování cizích ženských jmen a jejich zakončení -ová v češtině slouží k tomu, aby příjmení náležitě fungovalo ve větném kontextu. Pokud jde o „právo“, patří k obecným vlastnostem jazyků, nejen češtiny, že si osobují „právo“ upravit si přejímané jazykové prostředky tak, aby se snadno začlenily do struktury daného přejímajícího jazyka. Proto např. v anglickém prostředí budou česká příjmení zbavena diakritiky

Jasné ???

11 1
možnosti

Nepochybně používáte přechýlená ženská jména: Paulůová, Kočíová, Janůová, Krejčíová, Bártůová a dotyčné dámy vás za to milují

0 3
možnosti

K přechylování cizích ženských jmen přeci není nikdo nucen; komu se to nelíbí, smí je používat v původním tvaru. A však pozor, takto použitá jména jsou z pravidel pravopisu zásadně nesklonná, takže je třeba jich používat v tom původním tvaru za každých okolností, což už se nedodržuje.

4 0
možnosti

Když se člověk narodí, tak dostane nějaké jméno a příjmení, které je pak zapsáno v křestním listě, později v OP, cest.pase a v dalších osobních dokladech. Nějak se jmenovat je základní lidské právo, které by měl každý člověk a každá země bez rozdílu a především čeští "jazykozpytci" respektovat. Při mluvě o ženě stačí použít v hovorové řečí slovíčko paní (paní Jolie, paní Clinton) a všem je jasné, že se o ženu jedná a nebude se muset oslovená cizinka divit, co ti Češi s jejím jménem vyvádějí. Vám karma pane Kurbel. R^

3 9
možnosti

A proč by se mělo s přechylováním něco dělat? Přechylování je součást českého jazyka, stejně jako skloňování, používání diakritických znamének, i/y, vyjmenovaná slova aj. A že je česká gramatika oproti jiným jazykům fakt těžká a proto se také vyučuje tolik let :-). Že některá přechýlená cizí ženská jména vypadají fakt divně je pravda, ale neznamená to, že se kvůli několika jménům úplně vykašlu český jazyk, který už i bez přechylování dostává pěkně na zadek, viz třeba, kolik lidí ani neumí používat pátý pád.

12 0
možnosti

Pane Králíčku

Nepochybně používáte přechýlená ženská jména: Paulůová, Kočíová, Janůová, Krejčíová, Bártůová a dotyčné dámy vás za to milují

0 2
možnosti

J35a34k29u80b 77Š64o42l29c

12. 8. 2019 9:42

Každý jazyk má svá pravidla a přijde mi přirozenější slyšet "viděl jsem paní Obamovou" než " viděl jsem paní Obama".

8 0
možnosti

P75e18t31r 85S78k37á46l16a

12. 8. 2019 10:39

Ok , to beru. Ale přijde Vám přirozenější i viděl jsem Angelinu Jolieovou?

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 900x
Jsem fotbalový fanda s vytříbeným vkusem. Občas kafru do politiky, občas do věcí, které jsou pro většinu diskutujících tabu.

Seznam rubrik